Αποτρίχωση

Ριζική αποτρίχωση με βελόνα χωρίς σημάδια

Αποτρίχωση χωρίς σημάδια & ουλές με την βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων «APILUS SENIOR» όπου έχουμε μείωση καψίματος & ερεθισμού. Ιδανική μέθοδος για ορμονοεξαρτώμενες περιοχές όπως πρόσωπο, πηγούνι, άνω χείλος – παρειές.

Γενική θεώρηση της τρίχας

Οι τρίχες ανήκουν στα εξαρτήματα του δέρματος. Προέρχονται εμβρυολογικά από την επιδερμίδα, βρίσκονται όμως κυρίως μέσα στο κυρίως δέρμα.

Εμβρυολογία της τρίχας

Η τρίχα είναι ένα κύτταρο οζίδιο, το οποίο σχηματίζεται από τη βλαστική ή βασική στιβάδα του εξωδέρματος και βυθίζεται μέσα στο χόριο.

Ανατομία της τρίχας

Η τρίχα διακρίνεται σε δυο μέρη, το στέλεχος της τρίχας και την ρίζα της τρίχας.

Το στέλεχος είναι το ορατό μέρος της τρίχας και είναι εκείνο που εκτείνεται από το σημείο εκβολής του σμηγματογόνου αδένα του θύλακα, μέχρι το ελεύθερο άκρο της τρίχας, που είναι οξύ και καλείται κορυφή της τρίχας. Η ρίζα της τρίχας βρίσκεται εντός του δέρματος, περιβάλλεται από διάφορα έλυτρα, καταδύεται στο δέρμα με κάποια κλίση και καταλήγει σε μια διόγκωση που ονομάζεται βολβός της τρίχας. Ο βολβός της τρίχας αποτελεί το παχύτερο μέρος αυτής, αποτελείται δε από επιθηλιακά κύτταρα τα οποία είναι προσκολλημένα πάνω στην τρίχα μέχρι την εκβολή των σμηγματογόνων αδένων. Στη βάση του βολβού δημιουργείται μια κοιλότητα, που ονομάζεται θηλή της τρίχας, η οποία είναι πλούσια σε αγγεία και νεύρα και από αυτήν τρέφεται η τρίχα.

Ιστολογία της τρίχας

Κατά την εγκάρσια δομή της τρίχας, διακρίνονται οι εξής στιβάδες από τα έξω προς τα μέσα:

  1. Το περιτρίχιο

  2. Ο φλοιός ή φλοιώδες ουσία

  3. Ο μυελός ή μυελώδης ουσία

Στάδια ανάπτυξης της τρίχας

Η αύξηση, εξέλιξη, πτώση και ανάπλαση των τριχών πραγματοποιείται κατά καθορισμένο κύκλο και περιλαμβάνει τρία στάδια: το αναγενές, το καταγενές και το τελογενές.

Το αναγενές στάδιο χαρακτηρίζεται από εντονότατη δραστηριότητα του τριχικού θυλάκου, αποτέλεσμα της οποίας είναι ο σχηματισμός και η ανάπτυξη νέας τρίχας.

Το καταγενές στάδιο είναι ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από υποστροφή ορισμένων τμημάτων του θυλάκου που προετοιμάζει την απόπτωση της τρίχας.

Κατά το τελογενές στάδιο η παλαιά τρίχα ανέρχεται στο θύλακο μέχρι να απομακρυνθεί, απωθούμενο από την νέα τρίχα που έχει, στο μεταξύ, σχηματιστεί από τον βολβό.

Μόνιμη αποτρίχωση με βελόνα

Η μόνιμη αποτρίχωση αποσκοπεί στη μόνιμη απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας σε ορμονοεξαρτώμενες περιοχές όπως πηγούνι, άνω χείλος, παρειές. Τα μέσα τα οποία έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί με σκοπό την μόνιμη απομάκρυνση των ανεπιθύμητων τριχών είναι η ηλεκτρική αποτρίχωση με την χρήση συνεχούς, εναλλασόμενου ή ο συνδυασμός και των δυο ρευμάτων, και η βιολογική αποτρίχωση με τη χρήση ενζύμων. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση του και τα laser ως μέσα μόνιμης απομάκρυνσης της τριχοφυΐας.

Ηλεκτρική αποτρίχωση με τη χρήση συνεχούς ρεύματος (ηλεκτρόλυση)

Στην ηλεκτρόλυση, προκαλείται ιονισμός των ηλεκτρολυτών γύρω από το ηλεκτρόδιο με αποτέλεσμα τη χημική αλλοίωση των ιστών.

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της ηλεκτρικής αποτρίχωσης με την χρήση συνεχούς ρεύματος, παράγεται μέσα στο θύλακα της τρίχας ποσότητα NaOH, το οποίο επιφέρει την χημική αλλοίωση των ιστών που βρίσκονται γύρω από την βελόνα. Το αλκαλικό διάλυμα αντιδρά με τους πεπτιδικούς δεσμούς των πρωτεϊνών των κυττάρων του θύλακα και προκαλεί την υδρόλυση τους. Η υδρόλυση των πεπτιδικών δεσμών επηρεάζεται από τη συγκέντρωση, το χρόνο επίδρασης και τη θερμοκρασία του διαλύματος. Επίσης υδρολύονται οι υδατάνθρακες και τα λιπίδια του πρωτοπλάσματος. Η γαλβανική δράση του ρεύματος προκαλείται μόνο στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας όπου η υδάτωση στα επιθηλιακά κύτταρα είναι σημαντική.

Ηλεκτρική αποτρίχωση με τη χρήση εναλλασόμενου ρεύματος (θερμόλυση)

Η αποτρίχωση με την μέθοδο της θερμόλυσης βασίζεται στην ικανότητα των υψισυχνών ρευμάτων να αυξάνουν την θερμοκρασία των υδατικών συστατικών του πρωτοπλάσματος των κυττάρων, με αποτέλεσμα αυτή η θερμοκρασία να προκαλεί μετουσίωση των πρωτεϊνών του πρωτοπλάσματος.

Η μετουσίωση αυτή είναι μη αντιστρεπτή λόγω του ότι έχουν επέλθει ριζικές δομικές μεταβολές στο μόριο της πρωτεΐνης, δηλαδή έχει αλλάξει θέση των αμινοξέων στο χώρο (αλλαγή δευτεροταγής κα τριτοταγής σύνταξης των αμινοξέων γιατί έγινε διάσπαση ασθενών δεσμών).

Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι αυτό που θερμαίνεται είναι το υγρό των ιστών (υδατικά συστατικά του πρωτοπλάσματος) που περιβάλει τη βελόνα και όχι η ίδια η βελόνα.

Παράγοντες που επηρεάζουν την περιοχή του θύλακα της τρίχας που δέχεται τη δράση του υψίσυχνου ρεύματος

  • Χρόνος εφαρμογής και ένταση του ρεύματος

  • Διάμετρος της βελόνας (αγωγού)

  • Επίδραση από το βάθος εισαγωγής της βελόνας

  • Υδάτωση του δέρματος

  • Συχνότητα ταλαντώσεων