Αποτρίχωση

IPL Φωτοαποτρίχωση

Η προηγμένη τεχνολογία του συστήματος Παλμικού Φωτός ΙΡL εξασφαλίζει γρήγορες, ευέλικτες και ασφαλείς θεραπείες. Το κόκκινο φώς απορροφάται από την μελαλίνη της τρίχας. Μέσω αυτής της απορρόφησης αυξάνεται η θερμοκρασία στον θύλακα της τρίχας καταστρέφοντας την ικανότητά της να αναγεννιέται. Εκατοντάδες θύλακες καταστρέφονται σε κάθε παλμό, γεγονός που οδηγεί σε μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της τριχοφυίας. Οι τρίχες που εκτέθηκαν στο έντονο παλμικό φως αποβάλλονται από το δέρμα με φυσικό τρόπο μετά από 1 έως 3 εβδομάδες αφήνοντάς το λείο και απαλό.

 

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ

Πρόκειται για το συχνότερο αισθητικό πρόβλημα. Είναι αποτέλεσμα είτε γενετικής προδιάθεσης είτε ενδοκρινολογικών διαταραχών και φαρμάκων. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής η αποτρίχωση με τη χρήση μηχανημάτων laser και ενισχυμένου παλμικού φωτός IPL. Οι βασικές αρχές που αφορούν την αποτρίχωση με IPL συνίσταται στο ότι δίνοντας στην περιοχή όπου βρίσκεται η τρίχα ένα συγκεκριμένο τύπο ενέργειας αυτή απορροφάται από το μαύρο χρώμα της τρίχας αφήνοντας ανέπαφο το δέρμα. Η τρίχα υπερθερμαίνεται καταστρέφοντας έτσι το σημείο που την παράγει.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται κυρίως από δυο παράγοντες δηλαδή το χρώμα του δέρματος και το χρώμα της τρίχας. Και άλλοι βέβαια παράγοντες παίζουν ρόλο όπως η ορμονική-κληρονομική. Υπάρχουν άτομα που μετά από κάποιες συνεδρίες είδαν μια ολοκληρωτική και μόνιμη λύση του προβλήματος τους. Πολλά άλλα άτομα βλέπουν μια σταδιακή μείωση του αριθμού των τριχών και μια σταδιακή αποδυνάμωση τους. Συνήθως μετά από κάποιες επαναλήψεις οι τρίχες γίνονται λιγότερες και ασθενέστερες. Η μονιμότητα του αποτελέσματος δεν είναι δεδομένη για όλες τις περιπτώσεις. Τα άτομα όμως που με σωστές ενδείξεις μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία μένουν ικανοποιημένα.

Τα IPLδεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για την υγεία διότι η ακτινοβολία τους εμπεριέχεται στο μήκος κύματος του φωτός μια κοινής λάμπας. Εκπέμπουν δηλαδή φώς και όχι ιονίζουσα ακτινοβολία, ραδιενέργεια ή ακτίνες Χ. Είναι δεδομένο πλέον σήμερα ότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται προς αυτή τη μέθοδο αποτρίχωσης, αφού τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα συνδυάζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. 

ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑΣ

Ο κύκλος ανάπτυξης της τριχοφυΐας περιλαμβάνει τις τρείς ακόλουθες φάσεις

  • Αναγενής όπου είναι η φάση ενεργούς ανάπτυξης του τριχικού θύλακα

  • Καταγενής όπου είναι η φάση της ανάπαυσης του τριχικού θύλακα

  • Τελογενής όπου είναι η φάση απόπτωσης του τριχικού θύλακα

 Κατά την διάρκεια της αναγενούς φάσης η μελανίνη απαντάται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο θύλακα της τρίχας με αποτέλεσμα την υψηλότερη απορρόφηση ενέργειας στη φάση αυτή. Αυτό είναι το επιθυμητό χρονικό διάστημα κατά το οποίο ορίζεται η νέα εφαρμογή IAPL δηλαδή κατά την επανέκφυση μετά την πρώτη συνεδρία.

Στο τριχικό θύλακα δυο είναι οι περιοχές που καθοδηγούν την ανάπτυξη και τον κύκλο ζωής της τρίχας: ο βολβός (βαθύτερο άκρο) και το σημείο BULGE (επιφανειακότερο του βολβού). Αυτοί αποτελούν τους δυο επιλεκτικούς στόχους για την πλήρη εξάλειψη της τρίχας

Τι πρέπει να προσέχω πριν το IPL

  • Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο για μέσο διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών πριν από την θεραπεία. Εάν έχει προηγηθεί solarium ή ηλιοθεραπεία θα πρέπει να ενημερώνετε η αισθητικός. Επίσης αποφεύγουμε την αποτρίχωση με κερί.

Τι πρέπει να κάνουμε μετά το IPL

  • Προτείνετε η χρήση ενυδατικής κρέμας (BEPANTHOL) και η εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών (FUCICORT) σε περίπτωση ερυθήματος και απαραιτήτως η χρήση αντηλιακού στα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του δέρματος που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Πόσες συνεδρίες είναι απαραίτητες για το τελικό αποτέλεσμα

Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και το χρώμα της τρίχας. Επίσης παίζουν ρόλο κληρονομικοί και ορμονικοί παράγοντες, καθώς και η λήψη φαρμάκων.

Σε γενικές γραμμές πόδια-μπικίνι 8-10 συνεδρίες. Στις μασχάλες, στον κορμό περισσότερες.

Για τον λαιμό και το πρόσωπο δεδομένου ότι η τριχοφυΐα είναι επίμονη και ορμονοεξαρτώμενη είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο τελικός αριθμός συνεδριών.

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η εφαρμογή αναμνηστικών συνεδριών 1-3 ανά έτος για συντήρηση καλού αποτελέσματος.

Να σημειωθεί ότι άριστο αποτέλεσμα θεωρείται η μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας σε ποσοστό 60%-80%.

Είναι επώδυνη μέθοδος;

Το αίσθημα ενόχλησης ή πόνου εξαρτάται κυρίως από το πόσο ευαίσθητη είναι η περιοχή που αποτριχώνεται, των αριθμό των τριχών, το χρώμα και το πάχος των τριχών καθώς και την ισχύ που εμείς θα επιλέξουμε.

Πόσο διαρκεί χρονικά η αποτρίχωση με IPL;

Εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας που υποβάλλεται σε θεραπεία. Οι μεγαλύτερες περιοχές(π.χ. πόδια-χέρια) διαρκούν 45min έως 1 ώρα. Ενώ οι μικρές (π.χ. μασχάλες) από 5min έως 30min.

Η αποτρίχωση με IPL έχει παρενέργειες;

Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Προκαλούν επιλεκτική φωτοθερμόλυση στο θύλακα της τρίχας καταστρέφοντας μόνο αυτό χωρίς να επηρεάζεται το δέρμα ή εσωτερικά όργανα.

Οι πιθανές βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι: ερυθρότητα, οίδημα, υπερμελάχρωση, υπομελάχρωση τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι παροδικά.